بوغ نبوغ نابغه/ نگاهی اجتماعی به زوایای پنهان زندگی شهید احمد کاظمی در پرتره «روزگار احمد»
سردار سرلشکر پاسدار شهید احمد کاظمی در سال ۱۳۳۸ در نجف آباد اصفهان دیده به جهان گشود و همچون سایر جوانان، سرگرم تحصیل شد. با پیدایش جرقههای انقلاب اسلامی دوشادوش ملت به مبارزه علیه رژیم ستم شاهی پرداخت و در بیست و سومین بهار زندگی خود، در اوایل سال ۵۹ به کردستان رفت تا با رزمی بیامان، دشمنان داخلی انقلاب را منکوب کرد. او دوران جوانی خود را با لذت حضور در جبهههای نبرد از کردستان گرفته تا جای جای جبهههای جنوب در صف مقدم مبارزه با متجاوان بعثی در سِمتهایی چون: دو سال فرماندهی جبهه فیاضیه آبادان، شش سال فرماندهی لشکر ۸ نجف، یکسال فرماندهی لشکر ۱۴ امام حسین (ع)، هفت سال فرماندهی قرارگاه حمزه سیدالشهدا (ع) و قرارگاه رمضان و پنج سال فرماندهی نیروی هوایی سپاه را به عهده داشت.
حالا با وجود ساخت چند اثر از بخشهایی از زندگی حاج احمد کاظمی، دو مستندساز جوان حوزه مقاومت محسن اردستانی رستمی کارگردان و ساسان فلاحفر تهیهکننده سینمای مستند، به سراغ این قهرمان ملی رفتهاند تا ماحصل ماهها تلاش خود را به شکل یک فیلم مستند ۸۰ دقیقهای در بخش جایزه شهید آوینی هجدهمین جشنواره فیلم مستند ایران، سینما حقیقت به نمایش درآورند. به سراغ این دوهنرمند جوان و دغدغهمند رفتیم تا از زبان آنها «روزگار احمد» و چالشهای تولید این فیلم مستند را جویا شویم.
محسن اردستانی رستمی کارگردان فیلم مستند «روزگار احمد» در گفتوگو با میزان درباره شکل گیری ایده اولیه تولید این فیلم مستند بیان کرد: شیوه کار ما معمولا به این شکل است که ما به اول به سراغ ایده رفته و آن را تولید میکنیم و سپس به جستجوی پیدا کردن تهیه کننده میرویم تا ببینیم آیا شخص یا نهادی حاضر میشود از چنین اثری حمایت کند.
وی افزود: حوزه کاری من معمولا فیلمهایی با موضوع مقاومت است و با رفاقت دیرینهای که با تهیه کننده اثر داشتم، موضوع ایده مطرح شد و سپس، به سراغ تولید فیلم مستند «روزگار احمد» رفتیم.
اردستانی با تاکید به اینکه ایده اولیه «روزگار احمد» توسط تهیه کننده مطرح شد، تصریح کرد: وقتی تصمیم گرفتیم به سراغ فرماندهان دوران جنگ و دفاع مقدس برویم حاج احمد کاظمی، در سر لیست ما قرار داشت. پس از تحقیقات مفصل و جمع آوری آرشیو تصمیم گرفتیم تایملاین زندگی حاج احمد کاظمی را بررسی کنیم. از دوران قبل از انقلاب، انقلاب، دفاع مقدس، مخصوصاً فتح خرمشهر و عملیاتهای مختلف و در نهایت هم بعد از آن، به نیروی هوایی و شهادت ایشان پرداخته شده است و نتیجه مستند «روزگار احمد» شد.
اردستانی همچنین افزود: مستند «روزگار احمد» اثری است که ۸۰ دقیقه به بررسی زندگی حاج احمد کاظمی میپردازد. این فیلم نتیجه یک سال پژوهش و سپس تولید است. مستند روزگار احمد شامل اسناد و تصاویری منتشر نشده از شهید احمد کاظمی است. این مستند نشان میدهد که حاج احمد کاظمی یک نخبه بود و در طراحی جنگ و شیوه هدایت و مبارزات خود از نبوغ منحصر به فردی بهره میبرد.
وی در ادامه تاکید کرد: سردار حاج قاسم سلیمانی درباره این شهید احمد کاظمی گفته بود؛ هر جایی که شرایط سختتر بود، احمد کاظمی حضور داشت. به عنوان فیلمساز همواره تلاش داشتم تا درباره بعد عاطفی و اجتماعی جنگ حرف بزنم. اما در «روزگار احمد» تلاش داشتیم تا درباره شهید احمد کاظمی وجهه دیگری از این شهید را به مخاطب نشان دهیم.
کارگردان فیلم مستند «روزگار احمد» گفت: من سعی داشتم فیلمی بسازم در پاسخ به این پرسش که چرا حاج احمد کاظمی در جبههها یک نخبه و شخصیتی منحصر بفرد بود. ابتکارات این شخصیت، شیوه و طراحی جنگی حاج احمد و نهایتا رفاقت و روابط این شخصیت با حاج قاسم سلیمانی مهمترین محورهای این فیلم مستند است.
اردستانی در خاتمه اظهاراتش تاکید کرد: چیزی در حدود ۴۰ درصد از این فیلم به تصاویر آرشیو اختصاص دارد و این فیلم یک مستند گفتوگو محور است که با صدای سید جواد هاشمی روایت میشود.
حاج احمد کاظمی آرزویش شهادت بود و تنها راه سعادت را در شهادت میدید چنانچه در بخشی از وصیتنامه این شهید والا مقام آمده است: خداوندا فقط میخواهم شهید شوم شهید در راه تو، خدایا مرا بپذیر و در جمع شهدا قرار بده. خداوندا روزی شهادت میخواهم که از همه چیز خبری هست الا شهادت، ولی خداوندا تو صاحب همه چیز و همه کس هستی و قادر توانایی، ای خداوند کریم و رحیم و بخشنده، تو کرمی کن، لطفی بفرما، مرا شهید راه خودت قرار ده. با تمام وجود درک کردم عشق واقعی تویی و عشق شهادت بهترین راه برای دست یافتن به این عشق.
اما در ادامه نیز ساسان فلاحفر تهیهکننده مستند روزگار احمد ضمن بیان این موضوع که تاکنون چندین اثر درباره شهید حاج احمد کاظمی ساخته شده است، گفت: سعی کردیم یکبار روایتی از ابتدای انقلاب تا سال ۱۳۸۴ که این سردار دوران دفاع مقدس به شهادت میرسند را مدنظر قرار دهیم و از ابعاد پنهان و زوایای ویژه شخصیت حاج احمد کاظمی سخن بگوییم.
فلاحفر با اشاره به چالشهای تولید فیلم مستند درباره شخصیتها و قهرمانان ملی چون شهید حاج احمد کاظمی، تصریح کرد: چون قبلتر بخشهایی از موضوع در بین افکار عمومی و مخاطبین مطرح شده است لذا سوژه تا حدی دست خورده به نظر میرسد. نکته دیگر انواع و اقسام سدهای بزرگی است که پیش روی مستندسازان قرار میگیرد. این شامل گفتوگو کردن با افراد بزرگی که روزگاری در کنار شخصیت و قهرمان فیلم زندگی کرده اند، میشود.
تهیه کننده فیلم مستند روزگار احمد در ادامه افزود: اینکه منابع روایت اثر که اشخاص و شخصیتهای مهم لشگری و کشوری هستند یا مشغله فراوان دارند و زمانی برای مصاحبه ندارند و یا اطمینان ندارند که فیلم شما اثری قابل قبول و با کیفیت است. بنابراین به سختی قبول میکنند جلوی دوربین شما حاضر شوند.
فلاحفر، پیدا کردن زوایای پنهان و بکر و ناگفته از زندگی این اشخاص را دیگر چالش ساخت مستند درباره قهرمانان دوران دفاع مقدس عنوان کرد: از همه مهمتر تامین بودجه که موتور محرک اثر است همواره سد بزرگی در برابر فیلمسازان است.
وی در خاتمه اظهاراتش بیان کرد: برای این فیلم زحمت فراوان و تلاش ویژهای شده اما ممکن است تماشاچی متوجه این تلاشها و زحمات نشده و آن را ساده و سهل ببیند در حالی که یک کارشناس و فیلمساز متوجه سختی ساخت این اثر خواهد شد.
انتهای پیام/